Kaukė, respiratorius, puskaukė - kuo skiriasi, kada naudoti ? (III dalis)

Kaukė, respiratorius, puskaukė - kuo skiriasi, kada naudoti ? 

(III dalis)  

Puskaukės ir pilno veido apsaugos kaukės


Tai jau gerokai aukštesnės klasės kvėpavimo takų apsauginė priemonė. 
Ji gali turėti vieną arba du papildomus filtrus. 
Akių zona gali/negali būti dengiama;
Filtrai keičiami;
Pagal saugumo klases tai FFP2 ir FFP3 saugumo klasės apsauga.
Kadangi filtrą gali sudaryti priešfiltris ir filtras- šios apsaugos priemonės gali būti naudojamos ilgą laiką. 

Kadangi USA ir Europa taiko skirtingus saugumo reikalavimus, todėl ta pati kaukė gali būti pagal saugumo kriterijus žymima skirtingai, nors bendras filtro pajėgumas yra tas pats. 


Kadangi tai yra aukštos klasės kvėpavimo takų apsauga, todėl rinktis reiktų tik patikimus gamintojus, kurie turi visus reikiamus sertifikatus. Ši apsaugos rūšis kainuoja brangiai ir naudojama daug kartų, todėl rinktis reikėtų itin atidžiai. 
Europos ir USA keliamus reikalavimus atitinka šių kompanijų produkcija:  3M; GVS;


Renkantis puskaukes ir kaukes svarbus  patogumas, kadangi ši apsauga naudojama ilgesnį laiką.  Reiktų atkreipti dėmesį į tas dalis, kurios laiko pačią apsaugą- gumeles, dirželius. Jie neturi veržti ar spausti. Vidinės dalys gali turėti papildomus guminius ar poroloninius paminkštinimus. Svarbu žinoti kurios dalys gali būti dezinfekuojamos, kurios  keičiamos. 
Perkant internetu svarbu įsitikinti, kad gaminys nebuvo naudotas. Priešfiltris ir filtras turėtų būti supakuoti atskirai. 
Filtro, kaip keičiamos dalies gali būti įvairių- priklauso nuo gamintojo. Ir jo naudojimo laikas priklauso nuo filtro rūšies. 
Jeigu norite pilnos veido apsaugos, prie puskaukės reiktų įsigyti papildomai akinius. 


Dar gali būti prie kaukės jungiamas ir papildomas kvėpavimo aparatas, tokia apsauga šiuo metu kovojant su Corona virusu, naudojama slaugant, gydant ar atvirai operuojant ypatingai sunkiai sergančius pacientus. Taip pat pilnai apsaugai užtikrinti komplektuojamas ir spec. kombinezonas.


Rengiant tekstą naudotasi :NCBI; PubMed duomenų bazėmis; google paieškos programa. 

Komentarai